SELECTAREA CONDIȚIILOR OPTIME DE CULTIVARE A TULPINII DE FUNGI TRICHODERM ATROBRUNEUM - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Agricultura este o ramură principală a economiei Republicii Moldova, de care este dependentă bunăstarea oamenilor, dar care este sub o amenințare constantă datorită condițiilor meteorologice variabile, cât și a dăunătorilor. Principala armă împotriva dăunătorilor rămân a fi pesticidele chimice, dar o alternativă ecologică pentru rezolvarea acestei probleme sunt preparatele microbiene, care sunt folosite ca metode de control biologic. Unul dintre cei mai buni agenți biologici folosiți în prezent în agricultură sunt micromicetele din genul Trichoderma. Aceste micromicete sunt eficiente împotriva unei game largi de agenți fitopatogeni și sunt folosite ca biofungicid, precum și ca biofertilizant, dar și ca stimulatori ai productivității plantelor. Cercetările noastre au demonstrat de asemenea că tulpina Trichoderma atrobruneum CNMN FD 25 posedă proprietăți antimicrobiene semniticative și ar putea fi utilizată în calitate de biocontrol al plantelor agricole. Cuvine-cheie: Trichoderma, agricultură ecologică, potențial antimicrobian, cultivare, mediul nutritiv, temperatura și durata de cultivare, control biologic.