Professionell självförståelse och personligt värdesystem: förskollärarstudenters konstruktioner av en yrkesidentitet - Pernilla Kallberg; Ester Catucci; Therese Welén; Eva Ärlemalm-Hagsér (Nordisk Barnehageforskning)
Syftet är att fördjupa kunskapen om förskollärarstudenters konstruktioner av en blivande yrkesidentitet i reflektionstexter och vilka dilemman som framträder i relation till en förändrad utbildningskontext för förskola. 40 reflektionstexter har analyserats utifrån lärares tolkande referensram (Keltchermans, 2009). Resultatet visar att professionell självförståelse uttrycks i form av en demokratisk förebild med relationskompetens som verkar för olika innehåll med barnet i centrum, förankrat i det demokratiska uppdraget. Med utgångspunkt i styrdokument, tidigare erfarenheter och pedagogiska teorier uttrycks personliga värdesystem. Ett implicit dilemma är hur den demokratiska förebilden beskrivs utifrån handlingar som karaktäriseras av instruktion och vuxenstyrning. Ett explicit uttryckt dilemma berör ramfaktorernas begränsningar för pedagogiska val. Samtidigt förstås ramfaktorerna utgöra grund för reflekterat handlande som bemöter förskolans förändrade villkor.