ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГІЙ У РОЗБУДОВІ КОРПОРАТИВНИХ ЕКОСИСТЕМ БНП - Микола Поворозник (Економіка та суспільство)
У статті систематизовано напрямки модернізації трансферу технологій у розбудові корпоративних екосистем багатонаціональних підприємств (БНП). Доведено, що досягнення стратегічної мети глобального конкурентного лідерства, важливої для кожної багатонаціональної компанії, значною мірою залежить від активного використання зовнішніх ресурсів для створення та комерціалізації наукових ідей. Актуалізовано, що внутрішньокорпоративний науково-технологічний обмін здійснюється через ліцензійно-патентну взаємодію, створення розгалужених мереж філій за кордоном із переданням їм частини науково-технічних функцій, корпоративний венчуринг, фінансування стартапів тощо. Економічний ефект від участі в ендогенному ліцензійно-патентному обміні полягає переважно не у прибутку від роялті за продаж ліцензій, а у здобутті непрямих конкурентних переваг, таких як зміцнення ділової репутації, розробка та впровадження галузевих стандартів для окремих секторів глобального виробництва. Це дозволяє багатонаціональним корпораціям досягати низки стратегічних цілей, зокрема скорочення часу та витрат на впровадження нових технологій, одночасно долаючи бар’єри, пов’язані з митними обмеженнями та валютним регулюванням у різних країнах.