GÜNEŞENERJİSİVE SU ISITMA SİSTEMLERİ İMAL EDEN BİR İŞLETMEDE BULANIK İŞLEM SÜRELERİ İLE MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMA - Turan Paksoy; Fulya Altıparmak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Malzeme İhtiyaç Planlama MİP sistemi, stok maliyetlerini azaltırken verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırmayıhedefleyen bir üretim yönetim sistemidir. Son yıllarda, Türkiye’de özellikle imalat sanayiinde bir çok firma bu sistemi kullanmaya başlamışveya kullanmayıplanlamaktadır. Her yeni sistemde olduğu gibi MİP sistemi, gerçek üretim sistemlerinin doğasında barındırdıklarıkarmaşıklığın ve belirsizliğin etkisiyle, başlangıç aşamasında pek çok güçlük içerir.Bu çalışmada, güneşenerjisi ve su ısıtma sistemleri imal eden bir işletmede, işlem sürelerindeki belirsizliğin Bulanık Küme Teorisi ile tanımlandığıdurumda MİP sisteminin uygulanmasıincelenmektedir.