TÜRKİYE’DE KURUMSAL KALİTE, REEL GELİR VE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR İLİŞKİSİ - Ali Acaravcı; Seyfettin Artan; Sinan Erdoğan; Tunay Bostan Göktürk (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Buçalışmada, Türkiye ekonomisinde kurumsal kalite, reel gelir ve doğrudan yabancıyatırımlar arasındaki uzun dönemli ilişkiler, 1990-2015 dönemi için gecikmesidağıtılmış otoregresif (ARDL) yöntemi ile araştırılmıştır. Sonuçlar şöyleözetlenebilir: i) Durağanlık analizi sonuçları, ARDL eşbütünleşme testi için önkoşulu sağlamaktayken, ARDL sınır testi sonuçları ise değişkenler arasında uzundönemli ilişki olduğunu göstermektedir. ii) Reel gelirde ve kurumsal kalitede artışlar,reel doğrudan yabancı yatırım girişlerini olumlu etkilemektedir. iii) Her birdönemde, değişkenler arası uzun dönem dengeden herhangi bir sapmanın %84’üdüzelmektedir. Bu çalışmanın sonuçları, doğrudan yabancı yatırımlargirişlerinde kurumsal faktörlerin de önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bunedenle kurumsal kalitenin artırılması yönünde çabalar, doğrudan yabancısermaye girişlerini özendirecektir.