COVID-19 HANEHALKI ÇEVRE ÖLÇEĞİ’NİN DEĞERLENDİRİLMESİ: GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Huriye İrem Kalaycı Kırlıoğlu; Sibel Büşra Çakın; Mehmet Kırlıoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Behar‐Zusman vd., (2020) geliştirilen ve Türkçe dil geçerliliği Öztürk vd. (2020) tarafından yapılan 30 maddelik Covid-19 Hanehalkı Çevre Ölçeği’nin psikometrik özelliklerini değerlendirmektir. Araştırma, metodolojik çalışmalar kapsamında yer almaktadır. Çalışma kapsamında geçerlilik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Doğrurulayıcı Faktör Analizi için 322, benzer ölçekler geçerliliği için 90 kişiye ulaşılmıştır. Güvenirlik analizleri 322 kişiden elde edilen veriler üzerinde yapılmıştır. Behar‐Zusman ve diğerleri (2020) tarafından ortaya konulan 2 alt boyutlu 30 maddeli orijinal yapı korunmuştur. Ancak Birlik/Beraberlik alt boyuna ait olan 12. madde ilgili kriterleri sağlamadğından ölçek maddeleri içerisinden çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda 29 madde ve “Çatışma” ve “Birlik/Beraberlik” boyutlarından oluşan COVID-19 Hanehalkı Çevre Ölçeği genel nüfustan çekilen örneklem üzerinde doğrulanmıştır.