Travniški postavnež Euphydryas aurinia (Rottemburg, 1775) (Lepidoptera: Nymphalidae) na Ljubljanskem barju: prvi vpogled v gostiteljske rastline in pregled razširjenosti - Barbara Zakšek; Nika Kogovšek; Marijan Govedič; Tatjana Čelik (Natura Sloveniae)
V prispevku predstavljamo prvi vpogled v gostiteljske rastline travniškega postavneža (Euphydryas aurinia) na Ljubljanskem barju in podajamo pregled razširjenosti vrste v tem območju. V območju sta prisotni dve populaciji travniškega postavneža, in sicer v Dolini Drage pri Igu in v dolini potoka Strajanov breg. Glavna gostiteljska rastlina travniškega postavneža na Ljubljanskem barju je travniška izjevka (Succisa pratensis), preadultni stadiji pa so bili najdeni tudi na svilničevolistnem svišču (Gentiana asclepiadea) in navadnem objedu (Succisella inflexa). Z večanjem nabora različnih vrst gostiteljskih rastlin se povečuje verjetnost dolgoročnega preživetja vrste, poznavanje lokalne ekologije razvojnih stadijev pa je ključno za učinkovito načrtovanje upravljanja z življenjskim prostorom te vrste.