Karabük Üniversitesi Öğrencilerinin “Yeşil Pazarlama” Farkındalık Düzeyinin Tespit Edilmesi Üzerine Bir Araştırma - Pınar Şenoğlu; Hilal Uygurtürk (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Teknolojinin hızla gelişmesi, insan ihtiyaçlarının artması ve farklılaşması üretim sektörünü hareketlendirmiştir. Söz konusu ihtiyaçların karşılanması için girilen rekabet yarışında çevre kirliliği ve doğa tahribatı artmıştır. Buna bağlı olarak ürünün üretilmesinden tüketimine kadar olan bütün süreci içine alan pazarlama kavramı çevre odaklı olarak ele alınmış ve yeşil pazarlama kavramı ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada öğrencilerin yeşil pazarlama konusunda farkındalık düzeylerin demografik özelliklere göre değişip değişmediğinin ve öğrencilerin çevre dostu ürün satın alma eğilimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ve İşletme Fakültesi’nde öğrenim gören 500 öğrenciye anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde t- testi ve ANOVA yöntemleri kullanılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre, öğrencilerin yeşil pazarlama tüketici farkındalığının demografik özelliklerine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin çoğunluğunun çevre dostu ürün kavramını bildikleri ve çevre dostu ürün satın aldıklarını belirlenmiştir.