İsveç Sinemasından Bir Auteur: Ingmar Bergman ve “Yedinci Mühür” - Aslı Ekici (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada İsveç'in dünya sinemasına kazandırdığı bir usta olan Ingmar Bergman sineması, filmlerinin temaları çerçevesinde incelenmiş ve yönetmenin sinema tarihinde önemli bir yeri olan Yedinci Mühür filmi ele alınmıştır. Bu çerçevede Bergman sinemasına yön veren tematik özelliklerin, sembolik anlamlarla fazlaca yüklü olan Yedinci Mühür'de de yer aldığı dikkati çekmektedir. Bergman Sineması'nı anlamak; onun aile ilişkilerini, yaşantısını, düşüncelerini anlamaktır. Çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadıkları, daha sonra filmlerini tümüyle etkileyecek olan Bergman, kendine ait film dili, yarattığı mizansenler ve filmlerinin temalarıyla bir auteurdür ve birçok yönetmeni film dilini oluştururken etkilemiş, onlara esin kaynağı olmuştur. 1956 yapımı olan bu film, gerek sinematografik özellikleri, gerekse senaryosu açısından günümüzde de dünya sinemasının başyapıtları arasındadır.