Fitobentos in kakovost vode v mrtvicah reke Mure - Aleksandra Krivograd Klemenčič; Damjan Balabanič (Natura Sloveniae)
Namen naše raziskave je bil ugotoviti vrstno sestavo in pogostost pojavljanja posameznih vrst fitobentosa v izbranih mrtvicah reke Mure ter s pomočjo indikatorskih vrst fitobentosa ugotoviti kakovost vode. Skupno smo v treh mrtvicah reke Mure identificirali 147 taksonov iz petih razredov alg. Po številu identificiranih taksonov so prevladovale kremenaste alge s 117 (80 %) taksoni, sledile so Chlorophyceae z 11 (7 %), cianobakterije z 10 (7 %), Xanthophyceae s sedmimi (5 %) in Euglenophyceae z dvema (1 %) taksonoma. Številčno najbolj zastopana rodova sta bila Navicula in Nitzschia. V mrtvici Zaton I smo skupno identificirali 37, v mrtvici Zaton II 75 in v mrtvici Mali Bakovci 107 taksonov alg. V izbranih mrtvicah reke Mure smo skupno ugotovili 25 taksonov, ki do sedaj še niso bili znani na območju Slovenije. 19 za Slovenijo novih taksonov pripada razredu kremenastih alg, Borzia curta in Woronichinia robusta razredu cianobakterij, Bumilleria klebsiana in B. spirotaenia razredu Xanthophyceae ter Characium ensiforme in Microspora abbreviata razredu Chlorophycea. V času raziskav je mrtvica Mure Zaton I spadala v II.-III. kakovostni razred, kar pomeni kritično obremenitev vodnega telesa, mrtvici Mure Zaton II in Mali Bakovci pa v II. kakovostni razred, kar pomeni zmerno obremenjeno vodno telo.