Formalųjį švietimą papildančio muzikinio ugdymo proceso kokybės tobulinimas taikant savivaldų mokymąsi: atvejo analizė - Loreta Venslavičienė (Jaunųjų Mokslininkų Darbai)
Formalųjį švietimą papildančio muzikinio ugdymo procesas savo esme yra artimas savivaldžiam mokymuisi, kuriam muzikos mokykloje realizuoti yra teorinių ir praktinių galimybių. Taikant savivaldų mokymąsi, persiskirsto ugdymo proceso dalyvių galios ir atsakomybės, todėl sudaromos palankios prielaidos keistis ugdytinio ir ugdytojo sąveikai bei nuo mokymo pereiti prie mokymosi. Kadangi laikomasi nuostatos, jog savivaldus mokymasis ugdymo praktikoje keičia ugdymo proceso kokybę, straipsnyje analizuojama, kaip konkrečios formalųjį švietimą papildančio muzikinio ugdymo institucijos (muzikos mokyklos) ugdymo procese įsitvirtinantis savivaldus mokymasis keičia ugdytinio ir ugdytojo sąveiką, kokios aplinkybės tam yra reikšmingos, kokios išryškėja sąsajos su ugdymo(si) proceso kokybe. Empirinio tyrimo rezultatų išvados leidžia teigti, kad pedagogai savivaldų mokymą(si) ir jo svarbą supranta teoriškai, bet pats mokymas(is) nėra tapęs natūralia ugdymo proceso organizavimo strategija; įžvelgiami fragmentiški ugdytinių savivaldumo požymiai, mokymo(si) galios pozicijos daugiau būdingos pedagogams nei ugdytiniams.