Terveydenhuollon työntekijöiden eri sukupolvien välinen digitaalinen osaaminen - Reetta-Maria Uljas; Kristina Mikkonen; Mira Hammarén; Anne Oikarinen; Maria Kääriäinen; Outi Kanste; Erika Jarva (Finnish Journal of eHealth and eWelfare)
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja rakenteen uudistus pyrkii rajoittamaan kustannusten kasvua ja edistämään palveluihin pääsyä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kehitetään yhä asiakaslähtöisimmiksi, oikea-aikaisimmiksi, vaikuttavammiksi ja tehokkaammiksi digitalisaatiota hyödyntäen. Muutokset vaikuttavat etenkin terveydenhuollon työntekijöiden työtapoihin ja sisältöihin, sillä digitalisoituvat palvelut vaativat digitaalista osaamista. Aikaisemman tutkimustiedon mukaan työntekijän ikä ja valmistumisvuosi vaikuttavat hänen kykyynsä käyttää digitaalisia järjestelmiä, ja digitaaliseen osaamiseen liittyvät tietotaidot heikkenevät jo 45-ikävuodesta eteenpäin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sukupolvien välisiä eroja terveydenhuollon työntekijöiden digitaalisessa osaamisessa.