Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Bilişsel Stillerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi - Zarife Seçer; Hakan Sarı; Nadir Çeliköz; Ömer Üre (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemdeki çocukların 1 yaşlarına, 2 cinsiyetlerine, 3 kardeşsayılarına, 4 annelerinin 5 babalarının eğitim seviyelerine, 6 devam ettikleri okul türüne göre Kansas Okul Öncesi Çocuklar İçin Düşünsellik-İçtepisellik Ölçeğinin A formundan elde ettikleri hata sayısıve düşünme süresi puanlarının farklılaşıp, farklılaşmadığınıortaya koymaktır. Tarama modelinin kullanıldığıbu araştırmada okul öncesi dönemdeki çocukların Kansas Okul Öncesi Çocuklar İçin Düşünsellik-İçtepisellik Ölçeğinin A formundan elde ettikleri hata sayısıve düşünme süresi puanları, mevcut durumlarıve bazıdeğişkenlerle ilişkisi açısından betimlenmektedir. Araştırmaya okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 4-7 yaşarasıtoplam 1276 çocuk katılmıştır. Bu araştırmada verileri toplamak için Kansas Okul Öncesi Çocuklar İçin Düşünsellik-İçtepisellik Ölçeğinin A formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler t testi ve variyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda okul öncesi dönemdeki çocukların yaşa, cinsiyete, kardeşsayısına, ebeveyn eğitim düzeyine ve devam ettiği okul türüne göre, Kansas Okul Öncesi Çocuklar İçin Düşünsellik-İçtepisellik Ölçeği A formu hata sayısıve düşünme süresi puanlarının farklılaştığıbulunmuştur. Bununla birlikte bu farklılaşma daha çok düşünme sürelerinde değil, hata sayılarında ortaya çıkmıştır.