A STUDY ON THE COMPETITION STRATEGIES IMPLEMENTED IN THE AIRLINE COMPANIES IN TURKEY - İzzet Kılınç; Mehmet Akif Öncü; Yunus Emre Taşgıt (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki havayolu yolcu taşıma şirketlerinde uygulanan rekabet stratejilerini belirleyerek, bu stratejilerin havacılık sektörü ve havayolu şirketleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Rekabet stratejilerinin etkileri; şirketlerin karlılıkları ve satış hacimleri, pazarın yapısı ve şirketlerin pazar payları, hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti, vb. ölçütler dikkate alınarak incelenecektir. Araştırma yöntemi ikincil verilerin analizine dayanmaktadır. Bu kapsamda konuya ilişkin yayınlanmış akademik makaleler, havacılık sektöründe şirketlerin oluşturduğu birlikler ve resmi kurumların yayınladıkları raporlar araştırma için temel veri kaynaklarını oluşturmaktadır. Araştırma, uygulanan rekabet stratejilerinin özellikle maliyet liderliği sağlama konusunda yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca izlenen rekabet stratejileri sonucunda; pazarın büyüdüğü, pazar içerisindeki işletmelerin pazar paylarında ciddi değişiklikler olduğu, şirket birleşmelerinin arttığı, rekabet avantajına etki eden unsurların ve hizmet kalitesi boyutlarının değiştiği görülmektedir.