Nadzwyczajne Walne Zebranie Oddziału Warszawskiego Związku Literatów Polskich (29 II 1968) - Edward Krasiński (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Tekst stenogramu zebrania warszawskiego oddziału Związku Literatów Polskich, które zostało zwołane na wniosek członków organizacji w związku ze zdjęciem z afisza Dziadów Dejmka. Środowisko literackie niemal jednomyślnie potępiało decyzję władz. Podczas zebrania władzom partyjnym nie udało się przeforsować przygotowanej wcześniej rezolucji reprezentującej stanowisko partyjne (przygotowanej przez Ryszarda Dobrowolskiego), dyskutowano przede wszystkim nad rezolucją opozycyjną przygotowaną przez Andrzeja Kijowskiego. Sprawa Dziadów nie była głównym wątkiem zebrania, pojawiała się w szerszym kontekście kwestii ograniczeń swobody twórczej, systemu cenzury i nadmiernej ingerencji władz w sprawy artystyczne. Stenogram pochodzi z archiwum Stanisława Witolda Balickiego (Zbiory Specjalne Instytutu Sztuki PAN) i został uzupełniony fragmentami zaczerpniętymi z innych znanych wersji. Autor opracowania poprzedził go wstępem, w którym zarysowuje kontekst zebrania oraz historię poprzednich publikacji fragmentarycznych informacji na jego temat.