Медіація як складова відновного правосуддя в пенітенціарній системі: досвід Великобританії - A. V. Dukhnevych; N. V. Karpinska (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена дослідженню ролі медіації як складової відновного правосуддя в пенітенціарній системі Великобританії. Мета дослідження – вивчити досвід застосування медіації в контексті виправних установ, а також проаналізувати її ефективність для розв’язання конфліктів і відновлення справедливості серед ув’язнених та працівників. В процесі наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, зокрема аналіз, синтез, порівняння, узагальнення та системний підхід. Результати дослідження показують, що медіація в цивільній системі правосуддя Великобританії є важливим інструментом для оперативного та ефективного вирішення спорів. Вона сприяє зменшенню завантаженості судів, економить час і ресурси учасників процесу, а також підтримує добрі стосунки між сторонами конфлікту. Однією з переваг медіації є її гнучкість: вона може проводитися у різних формах, включаючи особисті зустрічі, конференції та непряму «човникову» медіацію, під час якої медіатор передає повідомлення між сторонами. Для малих позовів (до 10 000 фунтів) застосовується безкоштовна медіація, що дозволяє уникнути судового процесу. Якщо ж мова йде про більші позови, сторони звертаються до зовнішніх медіаційних служб, які працюють відповідно до професійних стандартів, визначених галузевими організаціями. Процедура медіації передбачає нейтральне посередництво, що спрямоване на пошук компромісного рішення між сторонами, залишаючи можливість звернення до суду у випадку недосягнення згоди. Велика увага приділяється державним ініціативам із впровадження медіації як обов’язкової стадії розгляду малих позовів. Уряд також планує розширити цю практику на більш значні справи, що дозволить підвищити доступність правосуддя та забезпечити рівні можливості для всіх учасників процесу. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання досвіду Великобританії для розвитку інституту медіації в пенітенціарних установах та судовій системі інших країн.