Revize vzdělávacího obsahu bezpečnostní problematiky pohledem klíčových aktérů kurikulární reformy - Miroslava Kovaříková (Pedagogika)
Text pojednává o problematice začlenění bezpečnostní problematiky do Rámcových vzdělávacích programů v ČR v aktuálně probíhající revizi kurikula. Článek prezentuje data z kvantitativní výzkumné studie realizované v lednu 2023 metodou dotazníku. Výběr respondentů byl specifický, zařazeni byli učitelé základních a středních škol, kteří se výuce bezpečnostních témat aktivně věnují v praxi a jednou z jejich profesních aprobací je Výchova ke zdraví. Kritéria výběru splnilo 298 z celkového počtu 438 respondentů, kteří byli zařazeni do vyhodnocení. V textu je nastíněn vývoj kurikula bezpečnostních témat v historickém kontextu koncepčních změn v systému vzdělávání.