BEDEN EĞİTİMİÖĞRETMENLERİNİN DENETİM ODAĞININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Nurtekin Erkmen; M. Çağrı Çetin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Denetim odağıkişinin olaylarıyönlendirme odağıbiçiminde açıklanabilir. Bir çok kişilik özelliği gibi denetim odağının temelleri de çocukluk yıllarına dayanmaktadır. Çocuğun günlük olaylardaki davranışlarısonucu anne-baba ve öğretmeni gibi yakın çevresindeki kişilerden aldığıödül ve cezalarla denetim odağıeğilimi belirlenebilmektedir. Bu çalışmanın amacıbeden eğitimi öğretmenlerinin denetim odağıdüzeylerini bazıdeğişkenlere göre karşılaştırmaktır. Araştırmanın örneklemini Osmaniye ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilen 58 beden eğitimi öğretmeninin 44’ü erkek ve 14’ü bayandı. Öğretmenlerin denetim odağınıbelirlemek amacıyla Rotter İç-DışDenetim OdağıÖlçeği uygulanmıştır. Sonuç olarak, beden eğitimi öğretmenlerinin denetim odağıpuanlarınıarasında yaş, cinsiyet, medeni durum, ilk ve orta öğretimini yaptığıyerleşim birimi, çocuk sayısıve anne eğitim düzeyine göre anlamlıfarklılık olmadığı, baba eğitim düzeyi ve hizmet süresinde ise anlamlıfarklılık olduğu tespit edilmiştir.