Prososyal Davranışta Liderlik Tarzının Rolü: Milletvekili-Danışman İlişkisi Üzerine Bir Araştırma - Role Of Leadership Style On Pro-Social Behaviour: A Research On Relationship Between Turkish Parliament Members And Their Advisors - İzzet Özbilgin; Mustafa İpek (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde örgütlerin başarıya ulaşabilmesi için çalışanlarının biçimsel rol gereklerinin yanı sıra, prososyal davranış sergilemeleri de gereklidir. Ayrıca insan kaynakları uygulamalarının çeşitliliği ve öneminin artması, örgütleri prososyal davranışların arttırılması için araştırma ve çalışma yapmaya zorlamaktadır. Çalışmada, milletvekillerinin uyguladıkları Liderlik tarzlarının, danışmanların sergilediği prososyal davranışlara etkileri incelenerek, durum belirleyici ve yol gösterici nitelikte sonuçlar elde edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen anket verileri, Korelasyon, (t) testi, Regresyon, Ki-kare, ANOVA analizleri ile değerlendirilmiş ve ilişkinin varlığı istatistiksel olarak ispat edilmiştir. Çalışma sonucunda otoriter liderlik tarzı ile doğrusal ve olumsuz, babacan otoriter liderlik tarzı ve demokratik liderlik tarzı ile doğru yönlü ve doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.  Liberal liderlik tarzında ise beklentilerin aksine, ters yönlü ve doğrusal bir ilişki vardır. Ayrıca rol içi ve rol dışı prososyal davranışlar arasında da doğru yönde ve olumlu bir ilişki bulunmuştur.