TURİZMİN SOSYAL YAPIYA VE SOSYAL DEĞİŞMEYE ETKİLERİ - Ayşen Civelek (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Turizm sadece ekonomik bir olay değil, sosyal, kültürel, coğrafi, siyasal yönleri de olan, toplumu ve sosyal yapıyı etkisi altına alan ulusal ve uluslar arası platformdaki harekettir. Gerek ülkeler içinde, gerek ülkeler arasında, büyük insan kitleleri, dinlenmek, yeni yerler görmek, değişik kültürleri tanımak amacıyla seyahat etmektedirler. Turizm olayı, bireyleri ve insan topluluklarını içeren bir olaydır. Dolayısıyla, birey, aile, toplum ve sosyal sınıflar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri sonucunda meydana gelen değişiklikler, kişilerin yaşam biçimini değiştirmekle kalmamış, aynı zamanda kentlerin ve kırsal kesimin yapısını da değiştirmiştir. Turizmin olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi, toplumsal taşıma kapasitesinin aşınmaması ile mümkün olabilir.