Demokrat Parti’nin Kuruluş Süreci ve DP – CHP Siyasî Mücadelesi (1945-1947) - Bilal Tunç; Enis Şahin (Skad)
Bu çalışmada, çok partili hayata dönüşle başlayan sürecin en önemli muhalefet partisi olan DP’nin kuruluş sürecini ve partinin bu süreçte siyasi olarak yaşadığı olaylar üzerinde durulmuştur. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu sonrasında ortaya çıkan DP, oluşum süreci boyunca CHP tarafından birtakım engellemelerle karşılaşmıştır. Yapılan baskılara rağmen, parti teşkilatlarıaralıksız olarak çalışarak, 1950 seçimlerini kazanmış ve iktidar olmuşlardır. Ancak bu süreç kolay gerçekleşmemiştir. Bu çalışma 1946-1947 arası siyasi olaylara yeniden bakarak, DP’nin hangi aşamalardan geçerek iktidara geldiği, CHP’ye yönelik yaklaşımı ve eleştirilerinin neler olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır.