نانو رنگدانه‌های دی اکسید تیتانیم سیاه: سنتز، ویژگی‌ها و کاربردها - سارگل گندمی; علی اصغر صباغ الوانی; علی بقایی; حسن سامعی; رضا سلیمی; امیرعلی مصطفوی موسوی (مطالعات در دنیای رنگ)
نانو رنگدانه‌های دی اکسید تیتانیم سیاه به دلیل دارا بودن ویژگی‌های جذب نور عالی می‌توانند نور خورشید را از ناحیه‌ امواج فرابنفش تا امواج زیر قرمز جذب کرده و به‌عنوان یک جاذب نورخوب در مقایسه با دی اکسید تیتانیم معرفی ‌شده‌اند. پیشرفت‌های اخیر درزمینه دی اکسید تیتانیم سیاه به‌وضوح اثبات کرده است که این مواد به دلیل داشتن ویژگی‌های ساختاری منحصربه‌فرد خود نظیر اختلالات سطحی، داشتن مکان‌های خالی از اکسیژن و یون‌های Ti3+ و خواص الکترونیکی مناسبشان، ناشی از شکاف انرژی کوچک آن‌ها ، به‌طور گسترده‌ای در تحقیقات و کاربردهای متنوعی مانند تجزیه و جداسازی نوری مواد رنگزا، جدایش فوتوکاتالیستی و فوتوالکتروشیمیایی آب، باتری‌ها، ابر خازن‌ها، سلول‌های سوختی، درمان هیدروترمال سرطان و سلول‌های خورشیدی به کار گرفته‌شده‌اند. به‌منظور سنتز نانو رنگدانه‌های مختلف دی اکسید تیتانیم سیاه روش‌های مختلفی نظیر هیدروژن‌زایی، احیا شیمیایی با استفاده از فلزات مختلفی مانند آلومینیم، روی و منگنز، اکسایش شیمیایی، استفاده از تابش‌های فراصوت و اصلاح با لیزر مورداستفاده قرارگرفته‌اند. این مقاله به‌طور خلاصه بر روی روش‌های سنتز، ویژگی‌ها و کاربردهای این نانو رنگدانه‌ها متمرکزشده است.