BALANCED SCORECARD SİSTEMİNİN HAZIR GİYİM İŞLETMESİNDE UYGULANMASI - Hatice Harmankaya; Semiha Aydın; Muammer Zerenler (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu araştırma, hazır giyim işletmesinde çok boyutlu bir performans ölçüm modeli oluşturmak amacı ile hazırlanmıştır. Araştırmada, hazır giyim işletmesinin geleneksel yapıdaki finansal performans anlayışı, Balanced Scorecard sistem yaklaşımıyla stratejik performans yönetim sistemine dönüştürülmüştür. İşletme yapısı SWOT analizi ile değerlendirilerek misyon, vizyon ve strateji yapılandırılmıştır. Çalışanların görev tanımları oluşturulduktan sonra kritik başarı faktörleri belirlenerek vizyon ve stratejiye ulaşmak için finansal, müşteri, iç süreçler, öğrenme ve gelişme boyutları kapsamında amaç, ölçüt ve hedefler belirlenmiştir. On beş aylık uygulama süresince, üçer ayda bir olmak üzere toplam beş ölçüm döneminde kurumsal açıdan işletmenin performansı ölçülerek değerlendirilmiştir. Belirlenen stratejik amaçlarla kurumsal düzeyde performans artışlarının sağlandığı sonucuna varılmıştır.