Cumhuriyet Üniversitesi'nde Uzaktan Eğitimde Sunulan Derslere Yönelik Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi - Rahim Arslan; Hüdaverdi Bircan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Eğitimteknolojilerinin hızla gelişmesi ve eğitim alanında daha sık kullanılmasıuzaktan eğitim gibi alternatif eğitim ortamlarının da yaygınlaşmasınısağlamıştır. Uzaktan eğitimde sunulan derslerin verimliliğini artırmak,katılımcıların uzaktan eğitime yönelik olumlu tutum kazanmalarını sağlamak içinbu ortamlar hakkında neler düşündüklerini ve hissettiklerini bilmek önemlidir.Bu amaçla Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin uzaktan eğitimde sunulanöğretime yönelik görüşlerini ortaya çıkaracak bir ölçeğin geliştirilmesiamaçlanmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında oluşturulan 48 maddelik maddehavuzundan uzman görüşü doğrultusunda 12 madde çıkarılmıştır. Öğrencilere 36maddeden oluşan taslak ölçek uygulanmış ve elde edilen veriler analizedilmiştir. İlk aşamada açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. KMO değeri0,962, Barlett testi skoru 23854 (P<0,000) hesaplanmış ve verilerin analizeuygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 36 maddelik taslak ölçekten faktör analizneticesinde 5 faktörden oluşan 21 maddelik ölçek geliştirilmiştir. Ölçeğe aitaçıklanan toplam varyans %63,579, maddelerin faktör yük değerleri 0,514 ile0,807 arasında hesaplanmıştır. Belirlenen bu faktör yapısının uyumluluğu doğrulayıcıfaktör analizi ile teyit edilmiştir. Uyum indeksleri; CMIN/df 4.574, GFI 0.946,IFI 0.952, TLI 0.942, CFI 0.952, RMSA 0.050, NFI 0.940 olarak hesaplanmış vemodelin faktörlerle ve verilerle uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Ölçeğingüvenirliğine ilişkin Cronbach Alpha değeri 0.906, maddelerin ayırt edicilikgücünü saptamak için yapılan alt üst gruplara dayalı madde analizi anlamlı(P<0,000) olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın neticesinde, geliştirilenuzaktan eğitime yönelik ölçeğin geçerlive güvenilir olduğu kanaatine varılmıştır.