Kurumsal Yönetim Üzerine Yapılmış Çalışmaların Web Of Science Veri Tabanına Dayalı Bibliyometrik Analizi - Mevlüde Burcu Fedai; Hüseyin Çetin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Dünya üzerinde yaşanan küresel boyuttaki krizler ve skandallar kurumsal yönetimin yetersiz kaldığını ortaya çıkarmış, öneminin kavranmasına neden olmuştur. Bu farkındalık akademik çalışmalara da yansımıştır. Bu çalışma kurumsal yönetim alanında yapılan yayınları sistematik bir şekilde incelemektedir. Çalışmada araştırma yöntemlerinden bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmıştır. Analize konu olacak makalelerin belirlenmesi için Web of Science veri tabanında indekslenen makaleler ‘Corporate Governance’ anahtar kelimeleri kullanılarak taranmıştır. Ulaşılan veriler çalışma alanı olarak ‘ekonomi’ ve ‘yönetim’; doküman türü olarak ise ‘makale’ şeklinde filtrelenip 4887 adet makale elde edilmiştir. Elde edilen verilen VOSviewer programı kullanılarak görselleştirilmiş ve ağ analizleri yapılmıştır. Bulgular tablolar ve grafikler aracılığı ile yorumlanmıştır. Bu çalışmanın amacı kurumsal yönetim alanında yapılan yayınları sistematik bir şekilde incelemek hem okuyucular hem de alanda çalışan araştırmacılar için geniş bir perspektif kazandırmaktır.