Kronik hepatit C’de üçlü tedavi: bir üniversite hastanesi gastroenteroloji kliniğinin deneyimi - Ali Demir; Hakkı Polat; Hüseyin Ataseven; Murat Bıyık; Ramazan Dertli; Ramazan Yolaçan; Mehmet Asıl (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Pegile interferon+ribavirin kombinasyonu uzun yıllar kronik hepatit C tedavisinde standart tedavi olmuştur. Son yıllarda proteaz inhibitörleri bu kombinasyona ilave edilmiş ve daha yüksek kalıcı virolojik yanıt oranları elde edilebilmiştir. Biz bu çalışmada kliniğimizde takip edilen ve PEG-İFN+ribavirin+proteaz inhibitörü içeren üçlü tedavi alan hastalarımızın verilerini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniğine Aralık 2012-Aralık 2015 tarihleri arasında başvuran ve proteaz inhibitörü içeren 3’lü tedavi verilen 23 kronik HCV hastasının verileri retrospektif olarak incelenmiştir.Bulgular: Hastaların 18’i %78,3 kadın ve 5’i %21,7 erkek ve median yaşları 58 yıl Aralık 42-70 yıl idi. Toplam 16 hastada %69,6 kalıcı virolojik yanıt elde edilmişti. Telaprevir kullanan 18 hastanın 13’ünde %72,2 ve boseprevir kullanan 5 hastanın 3’ünde %60 kalıcı virolojik yanıt elde edildi. Daha önce PEG IFN+ribavirin ikili tedavisi alıp nüks olan 11 hastanın 10’unda %90,1 , kısmi yanıt veren 3 hastanın tamamında ve ilk tedavide primer yanıtsız olan 4 hastanın 2’sinde %50 kalıcı virolojik yanıt elde edildi. Sirotik olan 9 hastanın 7’si %77,8 planlanan tedavi süresini tamamladı, 5 hastada %55,6 kalıcı virolojik yanıt elde edildi. Sirozu olmayan 14 hastanın 12’si %85,7 tedaviyi tamamlarken, bu hastaların 11’inde %78,5 kalıcı virolojik yanıt elde edildi. 4 hastada %17,4 çeşitli yan etkiler nedeniyle tedavi süresi tamamlanamadı.Sonuç: İnterferonsuz tedavi rejimlerinin ülkemizde henüz rutin kullanıma girmediği göz önüne alınırsa, seçilmiş vakalarda PEG IFN, ribavirin ve bir proteaz inhibitörü içeren üçlü tedavilerin hala bir seçenek olabileceği kanaatindeyiz