Yeni Medyada, Dijital Tasarım Disiplinleri: Tanımları, Ortaklıkları ve Eğitim Programları - Elif Atamaz (Yeni Medya)
Hızla gelişen iletişim teknolojileri ile birlikte değişen medya beraberinde yeni disiplinlerin gelişmesine neden olmuştur. Dünyada henüz yeni olan bu kavramlar ve yeni iş imkânları, yeterince tanınmamakta ve grafik tasarım mesleğinin bir uzantısı gibi anlaşılabilmektedir. Çünkü geleneksel medya denilince akla ilk gelen, grafik tasarım disiplinidir ve dijitalleşme sürecinde kendini uyumlandırarak, yeni medyanın ihtiyaçlarına yanıt vermiştir. Bu makalenin amacı, grafik tasarımla beraber, günümüz yeni medyasında aktif rol oynayan dijital tasarım disiplinlerinin tanımlarını, eğitim anlayışını, iş olanaklarını ve birbirleriyle ortak noktalarını ortaya koyarak anlam karmaşasını azaltmaktır. Bunun için; yeni medyanın öncülüğünü yapan Amerika ve Avrupa’daki üniversitelerde açılan dijital tasarım eğitim programları araştırılmış, hangi isimlerle lisans düzeyinde eğitim verdikleri, bu bölümlerin tanımları, ders müfredatları, öğrenim çıktıları ve mezunlarının kariyer fırsatları değerlendirilmiştir. Grafik tasarım ile birlikte öne çıkan dijital tasarım alanları; web tasarımı, bilgilendirme tasarımı, hareketli grafik tasarımı, arayüz tasarımı, etkileşim tasarımı, oyun tasarımı ve kullanıcı deneyimi tasarımıdır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bilgiler ve öneriler, yeni medyada aktif yer almak isteyecek tasarımcılara ve bu alanda eğitim veren akademisyenlere yardımcı olacaktır.