İŞLETMELERİN DEĞİŞEN KONUMUYLA GELİŞEN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ VE TURKCELL’İN DESTEKLEDİĞİ“ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN ÇAĞDAŞ KIZLARI” PROJESİNİN GENEL BİR DEĞERLENDİRMESİ - Başak Solmaz (Selçuk İletişim)
Rekabet ortamlarının gelişmesi, pazarlama araçlarının çeşitlenmesi, tüketicilerin bilinçlenmesi, sivil toplum kuruluşlarının nitelik ve niceliklerinin artması, çevre-işçi gibi faktörlerle ilgili yeni yasalar karşısında işletmelerin zorlanması, toplumun kar amaçlı kurumlar üzerindeki takipleri ve baskılarının artması karşısında işletmelerin ayakta kalabilmeleri onların birtakım farklılıklara yönelmeleri ile mümkün olabilmektedir.Ulaşılan teknolojik seviye, üretim ve dağıtım imkanları artık işletmelerin sundukları mal ve hizmetlerin kalitesini birbirine yakınlaştırmış hatta benzeştirmiştir. O halde tüketici tercih yaparken kalite ve ucuzluğun yanında, eskiden aklına bile gelmeyen birtakım başka özellikler aramaya başlamıştır. Bu özelliklerden ilk akla gelen, işletmelerin sosyal fayda ve sorumluluklarına bağlı olarak pazardaki konumlarıdır. Tüketiciler artık tercihlerini yaparken, işletmelerinin kendilerine sağlayacağı faydanın yanında topluma fayda sağlayıp sağlamadığına da dikkat etmektedir. Geçmişte sosyal fayda sağlamak sadece, tüketicilere karşı gereklilikleri yerine getirmek ya da onlara ek hizmetler sunmak böylelikle bağlılıklarını kazanmaya çalışmak olarak algılanmaktaydı. Günümüz insanları, değişim sürecinin hızına paralel olarak artık yalnızca ürünü ya da hizmeti değil ürün ya da hizmetin yarattığı değerleri de satın almaktadır. Rekabet avantajı yakalamak için farklılık yaratmanın zorunluluk haline geldiği bu çağda, işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk bilinci taşıması çok önemli bir farklılaşma kriteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile amaçlanan, kurumsal sosyal sorumluluk bilincinden hareketle ve Türkiye'de nitelikli insan kaynağı oluşmasına katkıda bulunma vizyonuyla Turkcell'in desteklediği “Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları” projesinin; amacı, kapsamı, uygulaması ve sonuçlarına yönelik genel bir değerlendirme yapmaktır. İletişim sektöründe önemli bir kuruluş olan Turkcell, bu projeye büyük bütçeler ayırarak sosyal sorumluluk çalışmalarının toplumla bütünleşmede en önemli köprü olduğunu kabul etmektedir. Yine bu proje ile, kamu yararına hizmet etmeyi, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı ve kaynakların doğru kullanımıyla ilgili etkin modeller oluşturmayı amaçlayarak insan sermayesine yatırım yapmanın gerekliliğini de savunmaktadır.