NEMRUT MUSTAFA PAŞA DİVAN-I HARBİ’NDE YARGILANARAK İDAM EDİLEN BİR KUVA-YI MİLLİYECİ: DRAMALI RIZA BEY VE MİLLÎ MÜCADELE’DEKİHİZMETLERİ - Osman Akandere; Feridun Ata (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
DramalıRıza Bey, Sadrazam Damat Ferit Paşaya suikast te-şebbüsünde bulunmak suçuyla yargılanmışve 12 Haziran 1920’de ası-larak idam edilmiştir. Kendisi bir komitacıve “Teşkilât-ıMahsusa” elemanıdır. Milli Mücadelenin başlarında ise bir Kuva-yıMilliyeci olarak ülkesi ve milleti için mücadele eden değerli bir şahsiyettir. Millî direnişve teşkilâtlanmanın ilk öncülerinden olmuştur. Onu cephelerde bir müfreze kumandanıolarak görmekteyiz. Birinci Anzavur İsyanı’nda ise isyanın bastırılmasında önemli rol oynayan bir “Takip Müfrezesi” kumandanıdır. Millî kuvvetlerin ihtiyacıolan silah ve cephanenin temini için AkbaşCephaneliği’nin basılmasında başrol oynamıştır. Damat Ferit Paşayıöldürme planının tetikçiliğini de yine o üstlenmiştir. Oldukça kısa sayılabilecek ömrü hep fırtınalıve dağdağalıolarak geçmiş, ülkesi ve milleti için mücadele etmişve bu uğurda ölmüş-tür.