EMEĞİN MEKÂNDA YER SEÇİMİ OLARAK GÖÇ HAKKINDA TEKELİ ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME - Emin Yiğit (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çok iyi bir metodolojik kurgudanhareketle tartışmanın ana aksını belirleyen Tekeli’de çalışmanın temelsorunsalı ve bu sorunsalın hangi perspektiften tartışılacağı son derecenettir. Tekeli’nin bu bilimsel tutumuüretken olduğu tüm alanlarda olduğu gibi “göç” olgusunun işlenmesinde degörülürken, “göç”ün, özellikle sanayi toplumları ile birlikte bir emek hareketiniteliği kazandığını onun çalışmalarına bakarak ifade etmek mümkündür. Hal böyle olunca çok yönlü bir olgu olan“göç”ün, bir emek hareketi olarak analiz edilebilmesi için olgunun tanımlanması,zaman ve mekân üzerinden sınırlılıklarının saptanması, göç tercihlerindesistemin belirleyiciliğini ortaya çıkaran dinamiklerin ve kişilerin kararlarınıbelirleyen süreçlerin irdelenmesi Tekeli için önemlidir. Tekeli’nin yapmışolduğu analizler, aynı zamanda sonraki sosyolojik çalışmalar içinde yolgöstericidir. Sanayi toplumları için geçerli olan bu analizler, geride kalmışgibi görünse de hemen belirtilmeli ki değişmenin eş zamanlı olmaması nedeniylebirçok mikroluğu da bünyesinde barındıran sanayileşmekte olan toplumları analizetmede son derece önemlidir. Bu nedenle bu çalışma, emeğin mekânda hareket etmebiçimini Tekeli anlatılarına gönderme yaparak sanayi toplumlarının dinamikleriüzerinden tartışmayı amaçlamaktadır.