BAŞKANLIK HÜKÜMETİ SİSTEMİ VE TÜRKİYE İÇİN GEÇERLİLİĞİ - Bahar Gidersoy (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Başkanlık HükümetiSisteminde Montesquieu’nun ileri sürdüğü kuvvetler ayrılığı ilkesigerçekleşmektedir. Yani devletin sahip olduğu yasama, yürütme ve yargı güçleriayrı organlar olan yasama, yürütme ve yargı organlarına verilmiştir. Bunlardanyasama ve yürütme organları birbirlerinden bağımsız olarak kurulur veçalışırlar. Ancak, her iki organın arasında birbirlerine tanınan yetkilersonucunda “frenler ve dengeler” sistemi kurulmuştur. Bu sistem en iyi şekildeAmerika Birleşik Devletleri’nde uygulanmaktadır. İnsan haklarının vehürriyetlerinin en iyi şekilde korunduğu bir hükümet sistemi olan BaşkanlıkHükümeti Sisteminin Türkiye’de geçerli bir şekilde uygulanabilmesi için üniterbir devlet yapısı içerisinde, sistemin özelliklerine dikkat etmemiz, seçimsistemimizde ve siyasi partilerimizde bir takım değişiklikler yapmamızgerekmektedir.