A végesség meghaladásának lehetőségei Kierkegaard filozófiájában - Diána Enesey (Elpis)
Írásom Kierkegaard időfogalmát az egyes ember sajátos időészlelése felől közelíti meg a rezignáció lovagjának és a hit lovagjának időérzékelését a középpontba helyezve. Gondolatmenetem kiindulási pontja, hogy a véges ember önnön végességének meghaladására törekszik. Ám a meghaladás mint cél maga után vonhatja az időbeliség és az örökkévalóság fogalmainak összemosódását. Ez történik az állandóság és az örökkévalóság fogalmaival is. E két fogalom elhatárolási lehetőségeit fürkészem érintve a két lovag időiség- és örökkévalóság-felfogásának döntő kérdéseit. Az időfelfogás kialakulása során a benső mozgások döntő jelentőségűek. Célom az, hogy megmutassam az egyes idősíkok végességmeghaladásban játszott szerepét, s ebből levezessem, miként lehet meghaladni a végességet.