Ergin, E., Polat, Ö., Akkaya, M.A., Alır Derbent, G., Cevrioğlu, M.H. (2023). İzmir Milli Kütüphane Harita ve Şehir Planları Kataloğu. Nobel Akademik Yayıncılık. ISBN: 978-625-397-702-3 - Mehmet Erken (Türk Kütüphaneciliği)
Kütüphaneleri insanlık tarihi açısından değerli kılan en temel husus sahip oldukları dermenin kıymeti ve bu dermeyi kullandırabilme becerileridir. Tarihe mâl olmuş kütüphanelere bakıldığında söz konusu becerileriyle ön plana çıktıkları görülmektedir. Türkiye’de bu yanıyla Cumhuriyet öncesine de tanıklık eden, günümüzde ulusal kütüphane iklimimizin en önemli aktörlerinden birisi olan İzmir Milli Kütüphane sahip olduğu dermenin özgünlüğüyle geniş kitlelere hizmet sunmaktadır.