JUŽNOVELEBITSKA MIRILA – OD ISTRAŽIVANJA PROFESORA ANTE GLAVIČIĆA DO DANAS - MIRJANA TROŠELJ (Senjski Zbornik)
Prof. Ante Glavičić provodio je krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća sustavna povijesno-arheološka i etnografska istraživanja na južnom Velebitu i njegovu Podgorju. Pokazalo se da velebitski prostor otvara brojne probleme od pretpovijesti do 20. st. pa je toj složenoj problematici trebalo pristupiti interdisciplinarno, drugim riječima; trebalo se kretati iz jedne znanstvene discipline u drugu da bi se došlo do relevantnih rezultata. Takav pristup doveo ga je i do etnološkog problema mirila od sjevernog do južnog Velebita, iznoseći njihove razlike u razmatranim aspektima. Budući da je autorica od 1981. bila sudionica nekih njegovih ekspedicija na južnom Velebitu, cilj je ovoga rada prikazati mirila južnog Velebita, od njegovih prvih rekognosciranja do danas, kada su nakon sanacije, 2007. g., proglašena zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom, i na njegovim temeljima potvrditi i proširiti razlikovne nijanse mirila sjevernoga i srednjeg u usporedbi s južnim Velebitom.