FREDERICK WINSLOW TAYLOR VE FİZYOLOJİK ÖRGÜT KURAMI - Tuncer Asunakutlu; Bayram Coşkun (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bilimsel Yönetimin İlkeleri (The Principles of Scientific Management) adlı eserin yayınlanması yönetim tarihi açısından bir dönüm noktası kabul edilmektedir. Bilimsel anlamda yönetimi ilk kez ele alan ve analiz eden bu eser yayınlandığında çok önemli etkiler yaratmıştır. Bu eserin sahibi yönetim bilimi tarihinde önemli bir yeri olan F.W.Taylor’dur. Bu çalışma Taylor’un kişilik özellikleri ile geliştirdiği kuramı bütünsel olarak incelemek ve bu teorinin almış olduğu eleştirileri açıklamak amacına yöneliktir. Çalışmada Taylor’un fizyolojik örgüt kuramının temel ilkeleri açıklanmaya ve bu kuramın yönetim dünyasında yarattığı etki incelenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kuramın aldığı eleştirilere yer verilmektedir.