HALKLA İLİŞKİLER BAĞLAMINDA İLİŞKİ SÜRDÜRME STRATEJİLERİ: YATIRIMCI İLİŞKİLERİNDE WEB SİTELERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ - Özgür Kılınç; Mevlüt Akyol (Selçuk İletişim)
Araştırmanın amacı kurumların yatırımcı ilişkileri web sitelerindeki içeriği halkla ilişkilerde ilişki sürdürme stratejileri olarak tanımlanan “erişim, pozitiflik, açıklık, güvence, ağ oluşturma ve görev paylaşımı” stratejilerinden hareketle analiz etmektir. Bu kapsamda, Capital Dergisi tarafından yayınlanan Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi 2016 araştırmasında ilk 10’da yer alan kurumların yatırımcı ilişkileri web siteleri halkla ilişkilerde ilişki sürdürme stratejileri bağlamında incelenmiştir. İncelenen kurumların yatırımcı ilişkileri web sitesinde en fazla belirgin erişim stratejisi kategorisinin “link belirtme”, pozitiflik stratejisi kapsamında ise “etkileşimli içerik” olduğu belirlenmiştir. Açıklık stratejisi açısından “hisse bilgileri”, “yıllık raporlar” ve “yönetim kurulu listesi” kategorileri öne çıkmıştır. Güvence stratejisi bağlamında en fazla belirgin olan kategorilerin “kurumsal yönetişim” ve “yıllık raporda CEO mesajı” olduğu saptanmıştır. Ağ oluşturma stratejisi açısından incelenen 10 kurumun da üçüncü taraflarla ilişki kurmaya yönelik ortaklığa yöneldikleri, sorun çözmeye yönelik paylaşılan görev faaliyetleri stratejisinin ise hiçbir kurumun yatırımcı ilişkileri web sitesinde yer almadığı görülmüştür.