A hibrid társadalmi terek és a vallásos tapasztalat individualizációja a nyugati civilizációban - Bulcsu Bognár (Tér és Társadalom)
A tanulmány a térbeli fordulat perspektívájából értelmezi a vallásosság jegyeinek változását a modern és a posztmodern társadalomban. Az elemzés azt a kérdést járja körbe, hogy a társadalmi tapasztalat és a cselekvés változásai miképpen hatnak a térszerkezetre, illetve a térszerkezet utóbbi évtizedes változásai miképpen formálták az egyének cselekvéseit és tapasztalatait, különös tekintettel a transzcendenshez fűződő viszonyra. Az elemzés ekképpen a társadalmi terek és a cselekvések kölcsönhatásának a vallásosságra gyakorolt hatását vizsgálja, hogy ezzel a valláskutatásban újszerű megközelítéssel új belátásokat hozzon a vallási jelenségek értelmezésébe. Ennek során kiemelten foglalkozik az individualizáció, a hibridizáció és a globalizáció következményeivel, és azt elemzi részletesebben, hogy mindezek az átalakulások miképpen formálják a jelenbeli vallásosságot a nyugati civilizációban.