GLAZBENI PISAC VJENCESLAV NOVAK - Sanja Majer-Bobetko (Senjski Zbornik)
Vjenceslav Novak hrvatskoj je kulturnoj javnost uglavnom znan kao književnik. Manje je poznato da je bio jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika sa završenim formalnim visokim glazbenim obrazovanjem te je egzistenciju sebi i obitelji osiguravao kao profesor različitih glazbenih predmeta. Usto je od 1888. godine petnaestak godina objavljivao brojne članke u periodici i monografska izdanja. Ti radovi razotkrivaju široku lepezu Novakovih profesionalnih zanimanja: od glazbene kritike preko teorije, pedagogije, metodike, organologije i estetike glazbe, do glazbene historiografije, što ga, uz utemeljitelja hrvatske muzikologije uopće, Franju Ksavera Kuhača, čini vodećim glazbenim piscem s prijeloma 19. i 20. stoljeća.