Total Diz Protezi Ameliyatı Olan Hastalarda Postoperatif Ağrının Tanılanması ve Ağrı Yönetimi - Arzu Yıldırım; Merdiye Şendir (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş:Total diz protezi ameliyatı olan hastalar, ameliyat sonrası dönemdeşiddetli ağrı deneyimlemektedir. Ağrı yönetiminin başarılı olabilmesi içinöncelikle ağrının tanılanması ve hemşirelikbakımı uygulamaları ilesürecin etkin yönetilmesi gerekmektedir.Amaç:Araştırma, total diz protezi ameliyatı olan hastaların postoperatifağrılarının tanılanmasıve hemşirelerin bu hastaların ağrı yönetimindekibakım uygulamalarını, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıylagerçekleştirildi.Yöntem:Tanımlayıcı tipte yapılan bu araştırma, dört devlet hastanesi ile birüniversite hastanesinin Ortopedi ve Travmatoloji kliniklerinde total dizprotezi ameliyatı olan 150 hastayı ve buhastaların bakımını üstlenen 36hemşireyi kapsadı. Verilerin toplanması amacıyla hasta bilgi formu, Kısa McGillMelzack Ağrı Soru Formu ve hemşireler için yapılandırılmış soru formukullanıldı. Veriler, bilgisayar ortamında frekans, yüzdelik, aritmetikortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, OneWay-Anova testi ve Kruskal Wallis testi kullanılarak değerlendirildi.Bulgular:Hastaların total diz protezi ameliyatından sonra üçüncü gündeçoğunlukla postoperatif ağrıyı “derinde” (%48,0) tanımladığı, genel ağrışiddetinin ise hastaların %38,7’sinde “hafif” olduğu belirlendi. Hemşirelerinhastaların ağrılarını yeterince dikkate almadıklarını gösteren ifadelere %63,9ile %88,9 oranında katıldıkları belirlendi.Sonuç:Çalışma sonucunda hemşirelerin çoğunluğunun, ağrı tanılaması ve yönetimikonusunda olumsuz tutum ve davranışlara sahip olduğu, bununla birliktehastalara yetersiz ağrıyönetimininuygulandığı belirlendi.﻿﻿