Malzeme İhtiyaç Planlaması ve Üretim Kaynakları Planlamasının KOBİ’ler Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması - Enver Aydoğan; Ömer Asal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Malzeme İhtiyaç Planlama-MİP Material Requirement Planning - MRP sistemi, stok yatırımlarınıminimize etmek, üretimi ve etkinliği arttırmak ve alıcıya yapılan hizmeti geliştirmek amacıyla kullanılan bir yönetim çizelgeleme ve kontrol tekniğidir. Üretim KaynaklarıPlanlaması–ÜKP, Manufacturing Resource Planning – MRP II uzun ve orta dönemde üretim faaliyetlerinin planlamasıve kontrolü için kullanılan bir bilişim sistemidir. Bu çalışmada; Malzeme İhtiyaç Planlamasıve Üretim KaynaklarıPlanlamasının üretim planlama ve kontrol faaliyetleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmada, imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin teknolojik yapısınıortaya koymak, rekabet güçlerini tespit etmek ve işletmeler üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, MİP ve ÜKP’nin uygulandığı, sürekli üretim yapan ve özellikle montaj hatlarına sahip kuruluşlar üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Araştırmaya Ankara bölgesinde yer alan farklısanayi bölgelerindeki toplam 93 işletme dahil edilmiştir. Araştırma çerçevesinde, belirlenen bu işletmelere, genel bilgiler, işletme özellikleri, organizasyon yapısı, genel yönetim ve üretim yönetimi ile ilgili toplam 39 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket çalışmalarından elde edilen sonuçlar, istatistiksel analizler yapan SPSS 15 paket programına aktarılmıştır. SPSS programından elde edilen verilere göre sonuçlar yorumlanmıştır.