COVID-19 PANDEMIJA: SENYVO AMŽIAUS ŽMONIŲ PATIRTYS SOCIALINĖS GLOBOS NAMUOSE - Skaidrė Račkauskienė; Roberta Vilimaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Pastaruosius dvejus metus gyvename COVID-19 pandemijos lauke, išgyvendami socialinę izoliaciją, baimę užsikrėsti, užkrėsti savo artimuosius ir nerimą dėl ateities. Vyraujanti pandemija daro didžiulį poveikį įvairiems kasdienio gyvenimo aspektams visame pasaulyje. Globos namuose gyvenančių senyvo amžiaus žmonių patiriama socialinė izoliacija kontaktuojant tik su įstaigos personalu, nuotolinis bendravimas su artimaisiais, mažino COVID-19 viruso plitimo riziką, tačiau didino jų pažeidžiamumą. Straipsnyje analizuojami globos namų gyventojų patiriami neigiami ir pozityvūs išgyvenimai lydimi emocijų kaitos karantino laikotarpiu. Atskleidžiami vidinio atsparumo šaltiniai, švelninantys karantino pasekmes. Išryškinami įstaigos darbuotojų ir gyventojų bendravimo lauke atrasti veiklos pokyčiai, kurie apsiribojo senyvo amžiaus asmens gyvenamąja erdve, bet paįvairino senjorų kasdienę rutiną. Tyrimo rezultatai atskleidžia daugialypes senyvo amžiaus asmenų patirtis, išgyvenamas globos namuose karantino laikotarpiu. Tai suteikia vertingų įžvalgų apie išgyvenamas problemas dėl asmeninės erdvės trūkumo, izoliacijos, riboto judėjimo bei įskaitant didėjantį netikrumą dėl to, kas laukia ateityje.