MALİ AÇIK - CARİ İŞLEMLER DENGESİ ETKİLEŞİMİ: SEÇİLMİŞ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ İÇİN NEDENSELLİK YAKLAŞIMI - Murat Belke; Süleyman Bolat; Süreyya Kovacı (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Çalışma, bütçe açığı ve cari işlemler dengesi arasındaki ilişkiyi seçilmiş 9 Avrupa Birliği ülkesinde Kónya (2006) tarafından geliştirilen panel Granger nedensellik analizi ile test etmektedir. Analizde kullanılan ekonometrik yöntem yatay kesit bağımlılığını dikkate almaktadır. Yatay kesit bağımlılığı altında panel Granger testi sonuçları, bütçe açıklarından cari işlemler açığına yönelik tek yönlü nedenselliğin varlığını ileri süren İkiz Açık Hipotezi’nin Avusturya, İtalya, Portekiz ve İspanya ekonomileri için geçerli olduğunu göstermektedir. Bütçe ve cari işlemler dengesi arasında nedensel bir ilişkinin olmadığını gösteren Ricardocu yaklaşım ise Belçika, Finlandiya ve Fransa için desteklenmiştir. Sonuçlar, yalnızca İrlanda ekonomisi için cari işlemler dengesi ile bütçe dengesi arasında karşılıklı nedensellik öngörürken, Yunanistan’da cari işlemler dengesinden bütçe dengesine doğru bir nedensellik vardır.