Ortaöğretim öğrencilerinin zekâ alanları ile çevreye yönelik tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Mustafa KAHYAOĞLU (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin çoklu zekâ kuramına göre zekâ alanlarıyla çevreye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektedir. İlişkisel tarama modelinde hazırlanan araştırmanın evrenini Siirt il merkezde bulunan ortaöğretim öğrencileri örneklem ise bu öğrencilerden rastgele seçilmiş 247 ortaöğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları, Armstrong (1999) tarafından geliştirilen ve Saban (2002) tarafından Türkçeye çevirisi yapılan “çoklu zekâ alanları envanteri” ve Uzun ve Sağlam (2006) tarafından geliştirilen “çevresel davranış ve çevresel düşünce alt boyutları olan “çevresel tutum ölçeği” kullanılmıştır. Yapılan çalışmada çoklu zekâ kuramı envanterinin Cronbach alfa güvenirlilik katsayısı .91 ve çevresel tutum ölçeğinin Cronbach alfa güvenirlilik katsayısı .71 olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda; ortaöğretim öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının orta düzeyin üstünde ve olumlu olduğu belirlenmiştir. Ortaöğretim öğrencilerinin çevreye yönelik tutumları ile zekâ alanları arasındaki ilişkiye bakıldığında, ortaöğretim öğrencilerin çevreye yönelik tutumları ile mantıksal, sosyal, bedensel, öze dönük, doğacı ve görsel zekâ alanları puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmediği buna karşın sözel zekâ ile müzikal zekâ alanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutum puanları ile mantıksal matematiksel zekâ puanları arasında düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.