Naczynia stołowe i kredensowe podskarbiego wielkiego koronnego Jana Ansgarego Czapskiego (1699–1742) – o bogactwie stołu magnackiego w dawnej Rzeczypospolitej - Bartłomiej Łyczak (Klio)
Jan Ansgary Czapski (1699-1742) należał do najbogatszych i najbardziej wpływowych postaci w Rzeczpospolitej w trzeciej i czwartej dekadzie XVIII w. Jako stronnik obu królów z dynastii Wettynów szybko wspinał się po szczeblach kariery, której zwieńczeniem był urząd podskarbiego wielkiego koronnego uzyskany w 1738 r. Na podstawie źródeł przedstawiono okazały zespół naczyń stołowych i kredensowych znajdujących się w pałacu magnata przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Czapski dysponował ponad 400 wykonanymi ze srebra obiektami o różnym przeznaczeniu, ważącymi w sumie prawie 300 kg oraz serwisem z miśnieńskiej porcelany otrzymanym w prezencie od Augusta III.