Kümelenme ve Rekabet Analizi İçin Bir Uygulama - Mustafa Atilla Arıcıoğlu; Şükran Gökçe; Muhittin Koraş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
1980’li yıllardan itibaren rekabet ve kümelenme konusunda küresel ölçekte yaşanan gelişmeler, 2000li yıllar ile birlikte ülkemizde de karşılık aramaya başlamıştır. Gerek rekabet gerekse kümelenmenin varlığıüzerine yapılan tartışmalarda, rekabetin ölçümlenmesi ve kümelenme ile ilgili bulguların analiz edilmesi, uygulama sürecinde de bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Konya Döküm Kümesinin rekabet analizi yapılmış, sektördeki firmaların kümelenme eğilimleri ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 175 firma ile anket yapılmış, ayrıca firmalar ile workshop kullanılarak SWOT analizi yapılmış, nihayetinde döküm sektörünün değer zinciri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar döküm kümesinin yol haritasıiçin küme yöneticilerine sunulmuştur