İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK TEMELLİ EKONOMİK BÜYÜME: SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİ ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZİ - Yunus Açcı (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmada, seçilmiş OECD ülkelerinde (Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya,Macaristan, İrlanda, Japonya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İngiltere veABD) inovasyon, girişimcilik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin varlığıtespit edilmeye çalışılmıştır. Söz konusu çalışmada inovasyonu temsilen patentbaşvuruları, girişimciliği temsilen toplam girişimcilik faaliyeti, ekonomik büyümeyitemsilen ise cari fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla verileri kullanılmıştır.2001-2016 dönemine ait verilerin kullanıldığı çalışmada, değişkenler arasındakiilişkinin varlığı panel veri analizi yöntemlerinden yararlanılarak tespitedilmeye çalışılmıştır. Panel Granger ve VECM nedensellik test sonuçlarına görepatent başvuruları ve toplam girişimcilik faaliyetinden gayrisafi yurtiçihasılaya doğru kısa ve uzun dönemde nedensellik bulunmaktadır.