MAĞAZA ATMOSFERİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERLE MEMNUNİYET-SADAKAT-TAVSİYE ETME DURUMU ARASINDAKİ İLİŞKİYİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI - Ahmet Ünal; Mevlüt Türk (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma; tüketicilerin, mağazatercihlerinde etkili olan faktörleri belirleyerek, bu faktörler ile mağazatercihlerinden duyulan memnuniyet arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır.Aynı zamanda, bu çalışma tüketicilerin, mağaza tercihinden duyduklarımemnuniyetin, bir bağlılık (sadakat) oluşturup oluşturmadığını ve bağlılığın,mağazayı diğer tüketicilere tavsiye etmede etkili olup olmadığını bir model ileaçıklamaya çalışmaktadır. Araştırmanın modeli, kurulan hipotezlerle testedilmiştir. Araştırmanın kapsamını; Malatya ilinde, birçok dünya markasıfirmanın resmi bayiliğini yapan, yirmi yılı aşkın süredir hizmet veren birmağazanın müşterileri oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçları; tüketicilerin,mağaza tercihinde önem verdikleri faktörlere katılım düzeyleri ile mağazatercihlerinden duydukları memnuniyet, sadakat ve mağazayı çevrelerine tavsiyeetmeleri arasında, anlamlı bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştur. Bu yönüyleçalışmanın, literatüre ve uygulayıcılara katkı sunacağı düşünülmektedir.