Emeviler Dönemi Bilim, Kültür ve Sanat Hayatı - Adnan Kara (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
Emevîler dönemi (41-132/661-750); idarî, siyasî ve askerî sahalardakigelişmeler kadar bilim, kültür ve sanat hayatındaki gelişmelerin de dikkatleincelenmesi gereken bir zaman dilimidir. Birden fazla bilim adamının bir arayagelerek; birbirinden farklı klasik kaynaklardan ciltlerce eseri ve çağdaşçalışmaları tarayıp değerlendirerek oluşturulduğu ve bir ihtiyacı karşılamaküzere akademik bir kaygı gözetmeksizin kaleme alındığı anlaşılan bu çalışma;Emevîler dönemi ilim, kültür ve sanat hayatını konu edinmekte ve kuşkusuz İslâmkültür tarihinin en önemli ve en tartışmalı dönemlerinden birine ışıktutmaktadır.Doksan yıllık bir zamanı kapsayan bu dönemde, İslâm dünyasında derinyaralar açan bazı olumsuz gelişmelerin yanında pek çok olumlu gelişmelerin demeydana geldiği, kültür ve medeniyetin gelişmesinde büyük hamlelerin yapıldığı, dolayısıyla kültür, sanat ve bilimsel faaliyetlerin oldukça arttığı; müzik, edebiyat, şiir,dil, eğitim-öğretim, şehircilik ve mimaride dev adımların atıldığı da bu çalışmadan anlaşılmaktadır.