Seçmeli Din Derslerini Seçen Öğrencilerin Seçmeli Din Dersleri Hakkındaki Değerlendirmeleri: Kırıkkale Örneği - Muhammed Yazıbaşı (Dini Araştırmalar)

(untitled)
2012-2013 eğitimöğretim yılından itibaren haftalık ders çizelgeleri içerisine seçmeli derslerilave edilmiştir. Söz konusu seçmeli dersler içerisinde “din, ahlak vedeğerler” grubu içerisinde Hz. Muhammed’in Hayatı, Kur’an-ı Kerim ve Temel DiniBilgiler (I-II) dersleri de yer almaktadır.Seçmeli din derslerini seçen öğrencilerin ders içerikleri, derskitapları, öğretmen yeterlilikleri gibi hususlarda öğrencilerindeğerlendirmelerini tespit etmeyi amaçlayan bu araştırma 2017-2018eğitim-öğretim yılında Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı beş farklıokulda eğitim gören 413 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada tarama modelive anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; seçmeli dinderslerinde işlenen konular öğrencilerin günlük ihtiyaçlarına cevap vermektedir.Öğrencilerin söz konusu dersleri seçmelerinde ailelerin etkisi bulunmaktadır.Seçmeli din ders kitaplarının hazırlanmasına özen gösterilmemektedir. Seçmeliderslerde okutulan ders kitaplarında yeteri kadar etkinliğe yer verilmemektedir.Derslere giren öğretmenler öğrenciler tarafından yeterli görülmektedir. ÖzellikleKur’an-ı Kerim derslerinde sınıfların kalabalık olduğu tespit edilmiştir.﻿