Sytuacja osób niepełnosprawnych na rynku pracy w dobie zmian zasad dofinansowania ich zatrudniania - Andrzej Koza; Adriana Politaj (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing)
Osoby niepełnosprawne zaliczane są grup społecznych zagrożonych wykluczeniem Osoby te cechują się zdecydowanie mniejsza aktywnością ekonomiczną, niż osoby pełnosprawne i wymagają odrębnego traktowania i wsparcia przez państwo. Instytucją udzielająca takiego wsparcia jest Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób niepełnosprawnych. W latach 2008-2009 Systemie Obsługi Dofinansowań i Refundacji zarejestrowano znaczny wzrost zatrudnienia osób niepełnosprawnych i zbiegło się to ze zmianami prawa, dotyczącymi zatrudnienia osób niepełnosprawnych. Można przypuszczać, że wzrost zatrudnienia był wynikiem zmiany ustawy o rehabilitacji i poprawy warunków zatrudniania tych osób.